Fordeler og ulemper med et privatlån 2020-10-20

Det er mange fordeler med et privatlån, ettersom dette er en fleksibel type lån der det ikke finnes noen definerte rammer for hva du kan bruke pengene på/til. Ønsker du for eksempel å kjøpe deg en brukt båt fra Finn.no, og trenger samtidig litt penger til verktøy og utstyr for oppussing av denne, så kan du fint søke om et privatlån til å dekke dette. Siden du heller ikke behøver å stille med sikkerhet for lånet, så kan du søke selv om du ikke eier egen bolig eller leilighet. Du trenger heller ikke ha egenkapital, slik at du får låne selv om du ikke har oppsparte midler.

Et privatlån kan dermed minne en del om et kredittkort, men den største fordelen her er at de fleste privatlån har vesentlig lavere rente enn et slikt kort. Derfor vil det ofte lønne seg å låne fremfor å handle på kreditt dersom man planlegger å bruke noe tid på nedbetalingen av gjelden. Samtidig vil også de fleste bankene gi deg større beløp i lån enn hva tilfellet for et kredittkort vil være.

Noen ulemper er det naturligvis også med et privatlån, særlig hvis man sammenligner med andre typer lån i markedet. For mens det er en fordel at man kan låne uten å måtte stille med sikkerhet og egenkapital, så blir dette også en aldri så liten "ulempe". Dette fordi at banken da tar større risiko ved utlån til kundene sine, og sikrer seg derfor gjennom en vesentlig høyere rente sammenlignet med et sikret boliglån.