Hvor mye penger skal jeg låne? 2017-12-04

Hvor mye trenger du egentlig? En av tingene du bør kartlegge før du søker om lån, er hvor mye penger du faktisk har behov for. Forbrukslån har gjerne høyere rente enn eksempelvis lån med pant i eiendeler, og det er derfor ikke anbefalt å låne bare for å låne. Har du konkrete mål med lånet, får du mest ut av det. Samtidig skal du være bevisst på at du kan bruke privatlånet til omtrent hva du vil.

Samtidig har noen forbrukslån varierende etableringsgebyr, og disse settes på bakgrunn av hvilket lånebeløp du velger. For disse lånene er normen at jo mer du ønsker å låne, jo mer må du betale i etableringsgebyr.

Enkelte banker tilbyr også avdragsfrihet på sine lån, som i praksis betyr at man eksempelvis kan slippe å betale ned på lånet det første året. Men vær oppmerksom på dette kun gjelder avdrag og ikke renter, som da følgelig må tilbakebetales. Dette kan dog være et nyttig verktøy for å planlegge en nedbetaling som er realistisk for mange. Har du eksempelvis nettopp kjøpt en bolig og pusset den opp med et forbrukslån, kan det være lurt å bygge opp en buffer, eller lignende, før du begynner med nedbetaling av lånet. I slike tilfeller kan avdragsfrihet være en fornuftig løsning.