Slik finner du best lånerente 2018-12-12

Alle vet at det koster penger å låne penger. Når du tar opp et lån, skal banken ha en kompensasjon for dette, og man betaler en viss prosent av lånet i tillegg til selve summen. Mange er likevel usikre på hvordan de skal regne ut hvor mye lånet faktisk vil koste dem. Hvordan vet du at du får best lånerente?

Definisjonen av renter er det du må betale for at banken skal låne deg penger. Bankrenter oppgis som regel i både nominell og effektiv rente. Forskjellen er egentlig enkel. Nominell rente er kun det du betaler for å låne penger, mens effektiv rente er det du betaler for å låne penger pluss de gebyrene som legges til lånet - for eksempel etableringsgebyr og termingebyr. På papiret er det altså ingen sak å se hvor mye et lån vil koste deg.

Når banken mottar lånesøknaden din, foretar de først en vurdering av din økonomiske situasjon og i hvilke grad de anser det som sannsynlig at du skal kunne betale tilbake beløpet du låner. Gjennom søknaden du sender, sammen med løsninger som Gjeldsregisteret og Samtykkebasert lånesøknad, får banken opplysningene de trenger for å kunne godkjenne lånesøknaden din. Basert på dette får du et tilbud fra banken, hvor de opplyser hvor mye de vil ha betalt for at du skal få låne penger av dem.